Biografi

Solopianoafton i Nätra kyrka.

Per är från början uppväxt i Själevad, Örnsköldsvik där han spelade piano under Greger Jacobssons ledning. Han har sedan utbildat sig vid Framnäs folkhögskola i Piteå för Ulla-Britt Sandlund och på Musiklärarprogrammet Ingesund för Julia Mustonen och Mikael Kanarva. Per har även studerat på Riga Latvian Academy of Music för Juris Zvikovs och prof. Sergejs Osokins och på Sibeliusakademin i Helsingfors för prof. Erik T. Tawaststjerna. Han är numera verksam som pianolärare vid Uppsala Kulturskola.

 

2012 vann Per första pris vid RUM:s duopianotävling som resulterade i en vinnarkonsert på Carlscrona Chamber Music Festival och även framträdande i Västerås Konserthus. Hösten 2014 spelade han i Nordic Piano Competition i Malmö och i mars 2015 vann Per andra pris i tävlingen ”Fireworks in Baden-Würtemmberg” i Tyskland. 2016 framträdde han på konserten ”Framtidens stjärnpianister” vid Tengstrandfestivalen i Växjö konserthus och november 2017 spelade Per sin examenskonsert på Musikhögskolan Ingesund, med bland annat Beethovens femte pianokonsert tillsammans med orkester.

 

Per brinner för kammarmusik och romanser och samarbetar framför allt med sopranen Matilda Sterby i olika konsertprogram. Sommaren 2016 konserterade de i Sverige i serien ’Nordiska romanser’ och sommaren 2017 i tre olika konsertprogram, där höjdpunkten var en slutsåld balkongkonsert på Operan i Oslo. Duon har även framträtt på flertalet kammarmusiksällskap, såsom Örnsköldsviks musiksällskap i januari 2018, Luleå kammarmusikförening april 2018 och på Pers egna festival, Själevad Chamber Music Festival 2017.

 

2019 framträdde Per i programmet "Liszts h-moll sonat" i flertalet pianoaftnar.  2022 var har solist i Mozart 12:e pianokonsert med Öviks musiksällskap. 2023 har präglats av intensivt kammarmusicerande i flertalet konstellationer och även flertalet solokonserter i programmet "En pianistisk resa".

 

Per har spelat mästarkurser för pianister såsom Per Tengstrand, Valentina Lisitsa, Staffan Scheja, Mats Widlund, Alexander Ghindin, Jiri Hlinka och Andrejs Osokins.